引用本文: 王韬, 张雨婷, 李超, 胡博文, 徐军, 张敏. 母代环境升温对菹草石芽形态、碳氮元素含量及子代萌发过程的影响[J]. 水生生物学报, 2019, 43(4): 892-899. DOI: 10.7541/2019.106
Citation: WANG Tao, ZHANG Yu-Ting, LI Chao, HU Bo-Wen, XU Jun, ZHANG Min. EFFECTS OF MATERNAL WARMING ON THE MORPHOLOGY, CARBON AND NITROGEN CONCENTRATION AND GERMINATION OF POTAMOGETON CRISPUS TURIONS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 2019, 43(4): 892-899. DOI: 10.7541/2019.106

• 摘要: 母代环境的影响在水生植物生活史以及子代生长特征方面扮演十分重要的作用。因此, 了解母代环境的影响将有助于预测水生植物生活史特征对未来气候变暖的响应机制。研究以菹草(Potamogeton crispus)为研究对象, 采用实验生态学手段, 通过设置了3种不同升温模式, 研究母代不同升温模式环境下产生的菹草石芽在形态、化学计量学特征及萌发等方面的变化特征。研究结果表明: 不同的升温模式对菹草产生的石芽湿重无显著影响, 但是较高幅度的升温显著促进了石芽长度和宽度的增加; 石芽的化学计量学特征表明, 母代高幅度的升温会导致菹草石芽总N含量显著升高, 同时C/N比显著下降; 母代升温环境对菹草石芽的萌发速率及幼苗生长有一定程度的促进作用。综上所述, 菹草母代环境温度的升高显著影响了石芽的形态、化学计量学特征及萌发情况。

Abstract: Potamogeton crispus plays an important role in maintaining the balance of lake ecosystem in winter-early spring. Maternal environment can influence life-history and offspring performance traits of aquatic plant. Understanding maternal environmental effects could predict the response mechanism of aquatic plant life-history traits to climate warming. In this study, P. crispus was used to explore the response to warming with three heated modes by investigating morphology, stoichiometry and early germination strategy of turions. We found that warming had no effect on tu-rion wet weight, but extreme warming significantly increased turion length and width. The results of stoichiometry indicate that maternal extreme warming significantly increased N concentrations in turions, but significantly decreased C 鲶N ratio. And maternal warming accelerated the germination of turions and seedling growth. In summary, maternal warming significantly affected turion morphology, stoichiometry and germination.