引用本文: 张甬元, 张全正, 张进军. 六六六在水环境中转移、积累和归趋研究——3.六六六在鱼体的积累释放[J]. 水生生物学报, 1982, 6(4): 533-538.
Citation: Zhang Yongyuan, Zhang Quanzheng, Zhang Jinjun. TRANSPORT AND FATE OF BHC IN AQUATIC ENVIRONMENT 3. BHC ACCUMULATION AND ELIMINATION IN FISH[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1982, 6(4): 533-538.

• 摘要: 鳃是六六六进入鱼体的主要通道,鱼体的残留水平决定于水与体脂间的分配平衡。要使背肌六六六残留低于0.5毫克/公斤,则水中六六六含量要低于0.024毫克/升。鱼体六六六残留向水体释放的速度与温度有关,温度低,释放慢;当温度低于10℃时,释放的速度极慢以至难以检出。建议采用清水寄养的方法,让鱼体释放六六六,降低残毒,提高商品质量。这种方法估计也适用于其它脂溶性的与水分配系数不是太大的污染物。

Abstract: The dynamic of accumulation in fish was studied both in field and in laboratory. The results show that residues level in fish is largely controlled through a solubility equilibrium with the residue level in water and fish. Experiments show that fish may take up BHC directly from water via gills. When fish reared in BHC contaminated water were removed to a clean pond, their BHC residue began to decrease through elimination into the surrounding water. The percentage of elimination may be expressed by R= b(1—e-ctkt). The rate of elimination is closely related to water temperature. When water temperature is lower than 10℃, the rate of BHC elimination is very slow.