引用本文: 许克圣, 魏彦章, 郭礼和, 朱作言. 转移人生长激素基因和注射人生长激素对促进银鲫生长的研究[J]. 水生生物学报, 1991, 15(2): 103-109.
Citation: Xu Kesheng, Wei Yanzhang, Guo Lihe, Zhu Zuoyan. THE EFFECTS OF GROWTH ENHANCEMENT OF HUMAN GROWTH HORMONE GENE TRANSFER AND HUMAN GROWTH HORMONE ADMINISTRATION ON CRUCIAN CARP(CARASSIUS AURATUS GIBELIO,BLOCH)[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1991, 15(2): 103-109.

转移人生长激素基因和注射人生长激素对促进银鲫生长的研究

• 摘要: 本研究将人生长激素基因重组 DNA 导入银鲫受精卵,或用人生长激素对60日龄银鲫连续6周腹腔注射,均观察到了受体鱼的快速生长效应,转移人生长激素基因鱼在60日龄时的平均体重比对照鱼平均体重增加82%,相应体长平均值比对照鱼增加19.7%;在125日龄时,转基因组平均体重比对照组增加17.7%,相应体长平均值比对照增加3.5%。定期注射人生长激素,在6周的注射实验过程中,实验鱼的体重,体长都与对照组相近或略有减小。但是,在水泥池中饲养一个月后,注射10/μg/g 体重的实验组鱼平均体重比相应对照组鱼的平均体重增加32%;相应体长平均值增加11%。

Abstract: In this paper,we observed the growth enhancement of crucian carp which were treated in the following two ways:1) The fertilized eggs of the fish were microinjected with the pMhGH recombinant DNA containing human growth hormone(hGH) gene capped with mouse metallothionein-1 (MT-1) gene promoter and control sequences.Each egg received 108 copies of the novel gene.The gene transferred eggs were allowed to proceed in individual development. 2) The juvenile fish (60 days old) from part of the control group were intraperiodicly injec- ted with biosynthetic human growth hormone at the concentration of 10μg/g(bw)/week for six weeks. At the 60 and 120 days,the average body weights of the gene transferred fish were 82% and 17% heavier than those of the control,respectively.After one month of ending the hGH administration,the average body weight of the hGH injected fish (10μg/g(bw)/week) were 32.8% heavier than that of the control.On the other hand,the fish injected with 2μg/g(bw)/ week of the hGH did not show any growth improvement.