引用本文: 夏建荣, 高坤山. 高浓度CO2培养条件下极大螺旋藻光抑制研究[J]. 水生生物学报, 2002, 26(1): 14-18.
Citation: XIA Jian-rong, GAO Kun-shan. STUDIES ON PHOTOINHIBITION OF SPIRULINA MAXIMA GROWN IN HIGH CO2 CONCENTRATION[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 2002, 26(1): 14-18.

高浓度CO2培养条件下极大螺旋藻光抑制研究

• 摘要: 以极大螺旋藻作为实验材料,研究了不同CO2浓度培养对螺旋藻光抑制和恢复的影响,结果表明由光抑制导致的光合速率下降,高浓度CO2比低浓度CO2培养程度小,在高浓度CO2条件下培养的极大螺旋藻,虽然在强光下也表现出光抑制,但与低浓度CO2相比,光合速率下降得较慢。这种现象在强光与弱光培养均存在,但强光培养时更明显。光抑制后的恢复实验表明,不同CO2浓度培养的极大螺旋藻,光系统光化学活性(Fv/Fm)在弱光下恢复较好,高光强、高浓度CO2培养的藻,恢复速度稍快;而在黑暗中,几乎没有恢复;在弱光和含氯霉素的条件下Fv/Fm均下降。由此可见,高CO2浓度可减轻极大螺旋藻的光抑制,但对其光抑制后的恢复影响不大。

Abstract: The photoinhibition and its recovery were studied in Spirulina maxima grown in high CO2 concentration. S. maxima grown in high CO2 concentration showed photoinhibition when exposed to high PFD, but the decrease in net photosynthesis was smaller compared to that grown in low CO2. S. maxima grown in low CO2 concentration appeared more sensitive to the high PFD treatment as compared with that grown in high CO2 concentration. The recovery of S. maxima grown in different CO2 concentrations was very similar when placed under low PFD, while no recovery was observed in the dark or under the low PFD with the presence of chloramphenicol.