引用本文: 楼允东, 沈竤, 徐庆登, 徐宇. 高邮杂交鲫(鲫♀×白鲫♂)及其亲本血清生化组成的比较研究[J]. 水生生物学报, 1995, 19(2): 157-163.
Citation: COMPARATIVE STUDIES ON BIOCHEMICAL COMPOSITIONS IN SEKUM OF GAOYOU HYBRID CRUCIAN CARP(CARASSIUS AURATUS AURATUS ♀×CARASSIUS AURATUS CUVIERI♂)AND ITS PARENTS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1995, 19(2): 157-163.

高邮杂交鲫(鲫♀×白鲫♂)及其亲本血清生化组成的比较研究

• 摘要: 本文对高邮杂交鲫(鲫♀×白鲫♂)及其亲本血清生化组成的定量分析.结果表明,在测定的血清总蛋白、白蛋白、胆固醇、尿素氮、葡萄糖、乳酸脱氢酶、a-羟丁酸脱氢酶、a-淀粉酶和谷草转氨酶等九个生化指标中,大部分指标高邮杂交鲫与母本无显着差异,而与父本则有极显着差异.这从代谢方面论证了高邮杂交鲫是一个偏向于母本的杂交种.

Abstract: The biochemical compositions and substances in serum of Gaoyou hvbrid cru-cian carp and its parents were determined by using Beckman Clinical BiochemicalAnalyzer, including total protein(TP),albumin(Alb),globulin(Glo),cholesterol(Chol),glucose(Glu),blood urea nitrogen(BUN),lactate dehydrogenase(LDH),α-amylase(Amy),α-hydroxybutyrate dehydrogenase(HBDH)and glutamicoxaloacetictransaminase(GOT)etc.Significant difference was not observed(p0.05)LetweenGaoyou hybrid crucian carp and its maternal parent for the majority of these bioche-lnical compositions,while it has observed between Gaoyou hybrid crucian carp andits paternal parent.It is demonstrated from the metabolical aspect that the Gaoyouhybrid crucian carp is a matroLlinal hybrid.