引用本文: 徐盈, 吴文忠, 张甬元. 水体腐殖酸对甲氰菊酯的生物可利用性与急性毒性的影响[J]. 水生生物学报, 1996, 20(2): 160-163.
Citation: Xu Ying, Wu Wenzhong, Zhang Yongyuan. EFFECT OF AQUATIC HUMIC ACIDS ON BIOAVAILABILITY AND ACUTE TOXICITY OF MEOTHRIN[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1996, 20(2): 160-163.

水体腐殖酸对甲氰菊酯的生物可利用性与急性毒性的影响

• 摘要: 本文在实验室淡水试验系统中,研究了天然水体腐殖酸对甲氰菊酯对草鱼(Ctenopharyngodon idellus)的生物积累和急性毒性的影响。研究结果表明:当水体中腐殖酸浓度为5和10mg/L时,甲氰菊酯对草鱼的生物可利用性以及它对草鱼的急性毒性均呈有意义地减少趋势,而且这种影响的程度随着水体腐殖酸浓度的增加而增大。

Abstract: The effects of aquatic humic acids on the bioconcentration and acute toxicity of meothrin were evaluated using a freshwater grass carp, Ctenopharyngodon idellus in laboratory freshwater systems. The results demonstrated that both the bioavailability and acute toxicity were decreased significantly by the presence of aquatic humic acid at the concentration of 5 and 10mg/L. In addition, the extents of the influences were increased with increasing concentration of aquatic humic acids.