引用本文: 桂建芳, 周暾. BrdU-Hoechst-Giemsa方法的进一步改进以及青鱼和草鱼复制带核型的研究[J]. 水生生物学报, 1986, 10(2): 157-161.
Citation: Gui Jianfang, Zhou Tun. FURTHER IMPROVEMENT OF THE BRDU-HOECHST-GIEMSA METHOD AND STUDIES OF BRDU-REPLICATION BAND KARYOTYPES OF MYLOPHARYNGODON PICEUS AND CTENOPHARYNGODON IDELLUS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1986, 10(2): 157-161.

• 摘要: 对BrdU-Hoechst-Giemsa方法进行了一定的改进和补充;并将它应用于青鱼和草鱼的核型研究中。实验进一步阐明,BrdU-Hoechst-Giemsa方法的关键性步骤之一是要先测算实验鱼的细胞周期;BrdU、AMD、Hoechst 33258,EB和AO虽都有抑制鱼类染色体浓缩、促进染色体分带的作用,但其中以DNA碱基特异性给合物BrdU、AMD和Hoechst 33258较佳,特别用AMD和Hoechst 33258同时处理活细胞的分带效果最好。

Abstract: An improved BrdU-Hoechst-Giemsa method for revealing BrdU-replication bands in fish chromosomes was further modified and used for karyotypic analyses of Myloph aryugodon piceus and Ctenopharyngodon idellus. One important step when using this method is the timing of cell cycle of the fish studied. BrdU, AMD, Hoechst 33258 and EB, AO, especially the first three base-specific DNA-binding chemicals, were found to have effects on inhibiting condensation of fish chromosomes. The problem about the mechanism of BrdU-replication banding in fish chromosomes is briefly discussed.