引用本文: 葛伟, 单仕新, 蒋一珪. 雌核发育银鲫的受精生物学研究——天然雌核发育银鲫繁殖方式的讨论[J]. 水生生物学报, 1992, 16(2): 97-100.
Citation: Ge wei, Shah Shixin, Jiang Yigui. FERTILIZATION BIOLOGY OF GYNOGENETIC CRUCIAN CARP (CARASSIUS AURATUS GIBELIO), WITH A DISCUSSION ON THE REPRODUCTIVE MODES OF THE NATURALLY GYNOGENETIC CRUCIAN CARP[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1992, 16(2): 97-100.

• 摘要: 本文研究了同源雌核发育银鲫精子在4种类型的雌核发育银鲫卵中的发育特征。初步揭示了天然雌核发育银鲫根据精子的来源不同而分别具有二种不同的繁殖方式,对其在维持雌核发育银鲫种群生存,促使克隆分化等方面的独特的生物学意义进行了讨论。

Abstract: The present paper describes the developmental characteristics of the sperm nucleus from homologous gynogenetic crucian carp in the fertilized eggs of four types of gynogenetie crucian carp. It was preliminarily revealed that the naturally gynogenetic crucian carp assumes two different kinds of reproductive modes, depending on the sperm sources. The heterologous sperm nucleus remains compact after entering the gynogenetic egg. However, the homologous one shows activation and even partially transforms into male pronucleus. The peculiar biological significance of this phenomenon in maintaining population survival and causing clonal differentiation of gynogenetic crucian carp is discussed.