引用本文: 刘筠, 周工健. 红鲫(♀)×湘江野鲤(♂)杂交一代生殖腺的细胞学研究[J]. 水生生物学报, 1986, 10(2): 101-108.
Citation: Liu Yun, Zhou Gongjian. CYTOLOGICAL STUDY ON THE GONADAL DEVELOPMENT OF F1 HYBRID PRODUCED BY CROSSING CARASSIUS AURATUS L.(♀) WITH CYPRINUS CARPIO(♂)[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1986, 10(2): 101-108.

红鲫(♀)×湘江野鲤(♂)杂交一代生殖腺的细胞学研究

• 摘要: 研究了以红色鲫鱼作母本和湘江野鲤作父本所得杂交一代(F1)生殖细胞的生长发育。实验证明:(1)F1雌性个体的生殖腺存在两种情况,一是完全能育型,占总数的44.3%;另一是发育不正常的类型,属两性嵌合体,占总数的55.7%。外观为雌性个体的两性嵌合体卵巢,既有卵细胞,也有精细胞。(2)F1雄性个体的生殖腺出现三种不同的状况,一是完全能育型,只占总数的4.67%,可以完成由精原细胞到精子形成的全部发育过程;二是不完全能育型,占总数的61.7%,有少数精子细胞可以通过变态形成精子;三是完全不育型,这种类型包括有两性嵌合体(20.63%)和非两性嵌合体(13%),都不能产生成熟的精子。根据我们的实验结果证实,鲫(♀)、鲤(♂)杂交所得的杂交一代(F1)雄性个体,有部分是能育的,并已成功地获得了第二代(F2)和第三代(F3)。

Abstract: Results of the present study are summarized as: 1). The gonad of the F1 female individuals occurred in two forms: one is completely fertile (44.3% of the stock), the other is abnormally developed (55.7% of the stock). In the latter condition, the ovari es are hermaphroditic, being composed of oocyte and spermacyte; 2). The gonad of F1 male individuals appeared in three states: the first is completely fertile (4.67% of the total), and the entire course of development (from spermatogonia to spermatozoa) can be completed endogenously under pond enviroment. The second (about 61.7%) is par tially developed, with some of the spermatoblasts forming spermatiozoa. The third, which consists of hermaphrodite (20.63%) and non-hermaphrodite (13.0%), cannot pro duce mature spermatozoa and is completely sterile.Due to the fact that some of the F1 male hybrids are completely fertile, F2 as well as F3 generation was also obtained.