引用本文: 徐晓燕, 钱海丰, 陈伟, 姜宏, 傅正伟. 生物异源物质对小球藻基因转录研究体系的建立(英文)[J]. 水生生物学报, 2010, 34(1): 139-143.
Citation: XU Xiao-Yan, QIAN Hai-Feng, CHEN Wei, JIANG Hong, FU Zheng-Wei. ESTABLISHMENT OF REAL-TIME PCR FOR ANALYZING mRNA ABUNDANCE IN CHLORELLA VULGARIS EXPOSED TO XENOBIOTICS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 2010, 34(1): 139-143.

生物异源物质对小球藻基因转录研究体系的建立(英文)

• 摘要: 藻类是水生生态系统中的敏感物种。在环境生物学研究中,基因转录水平通常作为衡量基因表达水平变化的指标。研究建立了定量PCR技术(Real-time PCR)检测小球藻基因转录变化的研究体系。以3个主要光合作用基因(psaB、psbC、rbcL)为靶标基因,研究了除草剂草丁瞵(Glufosinate)、阿特拉津(Atrazine)和禾草灵(Diclofop-methyl)对基因转录的影响,结果表明3种供试药物对小球藻光合作用基因psbC和rbcL相对表达量有显著地抑制作用。这表明Real-time PCR可以作为评定水生环境中异源化合物毒性的有效方法。

Abstract: Among the aquatic organisms,algae are one of the most susceptible organisms to pollution in water.Transcriptional abundance has been gradually used as a surrogate for gene expression in environmental biology.In the present study,real-time PCR assay was established to quantify the transcript abundances of three photosystem genes(psaB,psbC and rbcL) in Chlorella vulgaris,and the acute toxicity of three herbicides(glufosinate,atrazine and diclofop-methyl) was assessed using this method.The results demonstrated that real-time PCR is an efficient technique to assess the toxicity of xenobiotic compounds in aquatic system.