引用本文: 周培疆, 郑振华, 余振坤, 仇银燕, 严国安, 吴振斌. 普通小球藻生长与武汉东湖水体磷形态的相关研究[J]. 水生生物学报, 2001, 25(6): 571-576.
Citation: ZHOU Pei-jiang, ZHENG Zhen-hua, YU Zhen-kun, QIU Yin-yan, YAN Guo-an, WU Then-bin. STUDIES ON THE RELATIONSHIP BETWEEN THE GROWTH OF CHLORELLA VULGARIS AND THE PHOSPHORUS FRACTIONS IN WATER OF LAKE DONGHU, WUHAN[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 2001, 25(6): 571-576.

普通小球藻生长与武汉东湖水体磷形态的相关研究

• 摘要: 本文探讨了武汉东湖水体中总溶解磷(TIP)、溶解反应磷(GRP)、总反应磷(TRP)、溶解水解磷(SHP)和颗粒磷(PP)对普通小球藻生长的生物有效利用性.进行了普通小球藻生长量与各磷形态及总磷(TP)被利用浓度的一元相关分析,进一步讨论了这些一元相关方程的不足.并用多元回归分析建立了普通小球藻生长量(N)与所测几种磷形态被利用浓度(CTSP,CSRP,CTRP,CSHP,Cpp)的相关模型.这些模型可用于评价湖泊水体富营养化的程度及预测藻的生长潜力.

Abstract: Phosphorus in water of lake Donghu, Wuhan was fractionated into five sorts of P fractions;total soluble phosphorus(TSP), soluble reaction phosphorus(SRP), total reaction phosphorus(TRP), soluble hydrolysable phosphorus(SHP)and particular phosphorus(PP). Effects of these P fractions on the growth of Chlorella vulgaris were investigated. The regression equations between each P fractions as well as total phosphorus(TP)and the growth of Chlorella vuigaris were obtained and compared with each other. The models of growth of Chlorella vulgaris(N)depending on P fractions were established by multiple regressing, and three models can be helpful for predicting the potential growth of the algal and assessing the eutrophication of the lake.