引用本文: 施瑔芳, 张水元. 草、鲢鱼脑垂体变化的组织学研究[J]. 水生生物学报, 1964, 5(1): 63-76.
Citation: Shih Chuan-fang, Chang Shui-yuan. HISTOLOGICAL CHANGES IN THE PITUITARY GLAND OF CTENOPHARYNGODON IDELLUS AND HYPOPHTHALMICHTHYS MOLITRIX[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1964, 5(1): 63-76.

草、鲢鱼脑垂体变化的组织学研究

• 摘要: 注射催情剂促使在池塘中饲养的草、鲢、鳙鱼的卵巢成熟和排卵在我国已被应用于生产。

Abstract: A study has been made on the histology of pituitary glands of two Chinese pond fishes, Ctenopharyngodon idellus and Hypophthalmichthys molitrix, with special reference to those changes accompanying reproductive cycle.