引用本文: 陈敏容, 杨兴棋, 俞小牧, 陈宏溪. 两性型天然雌核发育彭泽鲫染色体组型的研究[J]. 水生生物学报, 1996, 20(1): 25-31.
Citation: Chen Minrong, Yang Xingqi, Yu Xiaomu, Chen Hongxi. KARYOTYPE STUDIES ON THE BISEXUAL NATURAL GYNOGENETIC CRUCIAN CARP (CARASSIUS AURATUS)OF PENGZE[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1996, 20(1): 25-31.

两性型天然雌核发育彭泽鲫染色体组型的研究

• 摘要: 彭泽鲫是一种两性型天然雌核发育群体。染色体组型分析结果表明:雌、雄鱼的染色体数目均为166.它们的核型组成是:32条中部着丝点染色体、40条亚中部着丝点染色体、18条亚端部着丝点染色体和76条端部着丝点染色体。臂数(NF)为238.本研究结果与其它雌核发育类型的鲫鱼有明显的差别。

Abstract: Crucian carp (Carassius auratus) of Pengze is a bisexual natural gynogenetic. fish. Chromosome preparation was made from leucocyte culture and uncultured kindey cells by injecting PHA and colchicine in vivo. The chromosome number of crucian carp of Pengze was 166 both in male and female. The karyotype is composed of 32m, 40sm, 18st, and 76t arm number (N.F.) is 238. There are obvious differences in chromosome number and karyotype between crucian carp of Pengze and those reported in other natural gynogenetic crucian carp.