引用本文: 何舜平, 汪亚平, 陈宜瑜. 五种鲤科鱼类的RAPD分析兼论稀有鮈鲫的系统位置[J]. 水生生物学报, 1997, 21(3): 262-267.
Citation: He Shunping, Wang Yaping, Chen Yiyu. THE RAPD ANALYSIS FOR FIVE CYPRINID FISHES WITH NOTES TO THE SYSTEMATIC POSITION OF GOBIOCYPRIS RARUS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1997, 21(3): 262-267.

五种鲤科鱼类的RAPD分析兼论稀有鮈鲫的系统位置

• 摘要: 本文作者采用20个随机引物,对五种鲤科鱼类,即稀有鲫、中华细鲫、麦穗鱼、唐鱼和草鱼的基因组进行了DNA随机扩增分析(Random Amplified Polymorphic DNA,即RAPD)。其目的是为了探讨稀有鲫的系统分类位置。研究结果表明在所研究的物种中,稀有鲫与中华细鲫和唐鱼有更近的亲缘关系。

Abstract: Five species of cyprinid fishes,Gobiocypris rarus, Aphyocypris chinensis, Tanichthys albornubes, Ctenopharyngodon idellus and Pseudorasbora parva are analysed using 20 random primers by the method of RAPD. The destination of the analysis is to decidethe systematic position of Gobiocypris rarus. The result indicates that in the studied species, Gobiocypris rarus have the nearest relationship with Aphyocypris chinensis,and then with Tanichthys albonubse.