引用本文: 冯淑娟, 汪建国. 丹江口水库鱼类寄生粘孢子虫四新种[J]. 水生生物学报, 1990, 14(1): 68-74.
Citation: Feng Shujuan, Wang Jianguo. FOUR NEW SPECIES OF MYXOSPORIDIA FROM THE FRESHWATER FISHES IN DANJIANGKOU RESERVOIR[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1990, 14(1): 68-74.

丹江口水库鱼类寄生粘孢子虫四新种

• 摘要: 1986年4月中、下旬,我们调查了丹江口水库鱼类寄生虫。经研究鉴定,发现寄生于鲢(Hypophthalmichthys molitrix)、(歺又鱼)条(Hemiculter leucisculus)黑鳍(鱼泉)(sarco-cheilichthys nigripinnis)、长蛇(鱼句)(saurogobio dumerili)的粘孢子虫中有4种是新种,现描述于后。文中所用量度的单位为微米(μm)。模式标本存放在中国科学院水生生物研究所三室。

Abstract: This paper reports four new species of Myxosporidia from the freshwater fishes from Danjiangkou reservoir of Hubei Province. All type specimens are deposited in the Third Laboratory of the Institute of Hydrobiology, Academia Sinica, Wuhan. The descriptions are given below.