引用本文: 肖武汉, 汪建国. 鲴类寄生六鞭毛虫系统发育的研究[J]. 水生生物学报, 2000, 24(2): 122-127.
Citation: XIAO Wu-han, WANG Jian-guo. PHYLOGENY OF HEXAMITA PARASITIC IN XENOCYPRINAE BASED ON CLADISTIC ANALYSIS OF MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS WITH CONSIDERATION OF COEVOLUTION BETWEEN HOSTS AND HOST-PARASITES[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 2000, 24(2): 122-127.

鲴类寄生六鞭毛虫系统发育的研究

• 摘要: 利用分支系统学(Cladistics)的原理和方法,选取光镜下的24个性状,对鲴亚科17种寄生六鞭毛虫进行了系统发育分析,初步阐明了这17种六鞭毛虫相互间的亲缘关系.结果还表明,鲴亚科寄生六鞭毛虫的分化较晚;一些明显特征:如杆状条纹,是进化适应的结果,具有系统学意义.还通过对寄生六鞭毛虫在鲴亚科鱼类中的区系分布特点分析,探讨了宿主相互间的亲缘关系.结果表明:寄生六鞭毛虫的区系分布能够反映宿主相互间的亲缘关系.湖北圆吻鲴应划规鲴属.在鲴亚科中,似鳊和圆吻鲴的分化较早.

Abstract: Based on 24 morphological characteristics, the phylogeny of Hexamita parasitic in Xenocyprinae was primarily illustrated through cladistic analysis. The results showed that the speciation of parasitic Hexamita was very late, and some characteristics, such as rod-like striahons were evolutionary character. Furthermore,based on the fauna of parasites, the phylogenetic relationship of Xenocyprinae was constructed. The results showed Distoechodon hupeinensis might be distinguished to the genus Xenocypris, and the origination of Pseudobrama simoni and D. tumirostris was earier.