引用本文: 点状气单胞菌引起虹鳟感染症及其病原学机制的初步研究[J]. 水生生物学报, 1992, 16(3): 203-236.
Citation: Yin Zhan, Xu Bohai, Ma Tao. RESEARCH ON ENTEROCOLITIS OF RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) INFECTED WITH AEROMONAS PUNCTATA AND ITS AETIOLOGICAL MECHANISM[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1992, 16(3): 203-236.

点状气单胞菌引起虹鳟感染症及其病原学机制的初步研究

• 摘要: 对山西省朔县省虹鳟试验场1987年8月在亲鱼中爆发的一次流行病进行了病原菌分离、培养、毒力试验和详细的生理生化测定,确定点状气单胞菌为其病原菌。并对该菌胞外产物的致病性进行了研究,通过测定其溶血活性、酪蛋白酶活性、对鱼致死性以及对其引起的组织病理学变化的观察,初步确定了胞外产物与该菌侵袭力的相关性。

Abstract: An epizootic outbroke in August, 1987, in adult rainbow trout reared in freshwater at Shuo County, Shanxi Province, was studied. Accordng to the virulence tests and the biochemical characteristics of the bacterial isolates, the parthogens were assigned to Aeromonas punctata. The hemolytic activity, caseinase and the lethal activity for fish of the ECP of the isolates were measured. Observation was also made on the histopathological signs produced by the ECP.