引用本文: 卞小宇, 沈韫芬, 王春炜, 顾曼如, 施之新, 龚循矩, 魏印心, 顾汉玥. 关于建立污水环境中原生动物数据库的研究[J]. 水生生物学报, 1989, 13(1): 58-64.
Citation: Bian Xiaoyu, Shen Yunfen, Wang Chunwei, Gu Manru, Shi Zhixin, Gong Xunju, Wei Yinxin, Gu Hanyue. PRELIMINARY STUDY OF ESTABLISHING DATABASE OF PROTOZOA IN POLLUTED WATER[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1989, 13(1): 58-64.

关于建立污水环境中原生动物数据库的研究

• 摘要: 本库在IBM PC/XT微机上实现,以全部汉字方式进行人机对话与输出,共包含污水环境中原生动物702个种,涉及32个目,88个科,284个属.对每个阶元都有主要的形态特征描述.本库具有信息查询,统计计数,分类检索等功能,程序采用模块化结构,系统以“菜单”提问方式运行.本数据库的建立将有助于环保工作者快速、准确地综合分析污水环境中原生动物群落的结构变异,以便对环境污染程度作出可靠的评价,也为原生动物分类学研究者使用分类学资料提供很多方便.

Abstract: Establishing an information database of Protozoa in polluted water is essential for biological assessment of the effects of waste discharges on aquatic ecosystems. This database contains 702 species belonging to 32 orders, 88 families, 284 genera, with a short morphological description for each taxon and also posseses the functions of information inquiry, counting, classification, etc.Developed on IBM-PC/XT microcomputer, a model formation was used in the programming of the system, man-machine interaction can be made by a "menu" displayed in Chinese character. It may provide some conveniences to the reseachers dealing with Protozoa.