引用本文: 朱滨, 常剑波, 谭细畅, 虞功亮, 肖从学, 吴志强. 湖鲟微卫星DNA引物应用于中华鲟亲子关系分析的初步研究[J]. 水生生物学报, 1999, 23(6): 547-553.
Citation: Zhu Bin, Chang Jianbo, Tan Xichang, Yu Gongliang, Xiao Congxue, Wu Zhiqiang. APPLICABILITY OF MICOSATELLITE DNA PRIMERS OF LAKE STURGEON FOR THE PARENTAGE ANALYZING OF CHINESE STURGEON[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1999, 23(6): 547-553.

湖鲟微卫星DNA引物应用于中华鲟亲子关系分析的初步研究

• 摘要: 利用湖鲟(Acipenser fulvescens)的4对微卫星引物对中华鲟随机个体样本进行PCR扩增,分析电泳结果发现,4对引物均可在中华鲟个体中得到稳定的同源序列,其中2对引物所探测到的等位基因数目较多,在个体间表现出较高的多态性,利用它们产生的DNA指纹图谱,能够对1999年度获得的中华鲟亲鱼样本进行有效的个体区分。并且这两对湖鲟的微卫星引物在对1999年度已知亲本的同一家系中的中华鲟随机个体的分析中,表现为按照孟德尔方式进行共显性遗传。证明这2对微卫星引物可以用于鉴别中华鲟人工放流个体和自然繁殖个体。

Abstract: Four miscrosatellite loci of lake sturgeon (Acipenser fulvescens) were amplified from the selected individuals of Chinese sturgeon ( A .sinensis) in random.All loci were amplified well and homologous sequences were obtained from all samples.One locus was monomorphic, and the others polymorphic.Among them, two loci were detected having over three alleles.Each individual of matured Chinese sturgeon captured in 1999 could be distinguished with the fingerprinting maps of the two microsatellite loci.This indicates that the two polymorphic microsatellite loci could be used for analyzing the parentage relationships of Chinese sturgeon, and thus differentiating individuals of the artificial released and the natural propagated ones.