引用本文: 江育林, 徐伯亥, 李伟, 李正秋, 胡琦. 虹鳟传染性胰脏坏死病病毒(IPNV)的初步研究[J]. 水生生物学报, 1989, 13(4): 353-358,394.
Citation: Jiang Yulin, Xu Bohai, Li Wei, Li Zhengqiu, Hu Qi. ISOLATION AND IDENTIFICATION OF INFECTIOUS PANCREATIC NECROSIS VIRUS(IPNV)FROM IMPORTED RAINBOW TROUT(SALMON GAIRDNERI)IN P. R. CHINA[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1989, 13(4): 353-358,394.

虹鳟传染性胰脏坏死病病毒(IPNV)的初步研究

• 摘要: 山西省虹鳟试验场用从日本引进的鱼卵孵化的虹鳟稚鱼暴发流行病,死亡率高达90%以上.经组织培养分离到病毒,能在鲑鳟细胞系中产生细胞病变,形成直径0.5—1mm的空斑.感染健康虹鳟稚鱼能复制出与天然发病相同的症状和死亡率.病毒对氯仿不敏感,耐酸、耐热.病毒负染后电镜观察为直径55—65mm的二十面体颗粒,无囊膜,具单层衣壳.经血清学鉴定为传染性胰脏坏死病病毒(Infectious pancreatic necrosis virus简称IPNV)在血清学交叉中和反应中与抗IPN-Sp株的抗血清有强烈的交叉反应,提示可能为IPN-Sp株.

Abstract: In 1986 and 1987, rainbow trout eggs were imported from Japan. Soon after the importation, an acute infectious disease broke out in the hatched fry population at some fish farms in Shanxi Province. The disease cause a loss of 90%—95% of rainbow trout fry.A viral agent was isolated from rainbow trout. It produced cytopathic effect in some cell lines derived from salmonid. Infection studies showed infectivity of the virus 'o rainbow trout. The agent proved to be stable to chloroform treatment and resistant to heat and acid. Electron microscopy revealed icosahedral particles of 55—65 nm in diameter. The virus was neutralized with neutralized index(NI)of 5.0 by anti-IPN serum. Cross- neutralized tests suggest that the virus might be of Sp-serotype.According to the above results, the isolated agent is considered to be IPN virus. This was the first isolation of IPN virus in P. R. China.