引用本文: 李勤生. 湖光微生物饲料添加剂研究Ⅱ.光合细菌生产性培养的主要技术参数研究[J]. 水生生物学报, 1995, 19(4): 344-349.
Citation: Li Qinsheng. STUDY ON THE HUGUANG MICROBIAL ADDITIVE Ⅱ.ESSENTIAL TECHNICAL PARAMETERS IN BATCH CULTURE OF PHOTOSYNTHETIC BACTERIA[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1995, 19(4): 344-349.

• 摘要: 湖光微生物饲料添加剂主要由红假单胞菌属(Rhodopseudomonas)和红螺菌属(Rhodospirllum)的菌株组成.其生产性培养的主要技术参数研究包括培养基、光照、pH、温度和通气条件以及接种量等.在适宜条件下,培养3-5d培养液呈深红色,细胞数可达109ml.本品在室温下保存半年后施用仍效果良好;在40℃黑暗条件下存放15d,大部份细胞仍可存活.本文还提供了培养物质量检测指标.

Abstract: Huguang microbial additive is comprised of strains of photosynthetic bacteria,including Rhodopseudomonas and Rhodospirillum. The essential technical parametersin batch culture,such as media,illumination,temperature,pH,aeration and inocula-tion ratio etc. were studied.In general,after incubation for 3-5 days under ap-propriate conditions,the culture became deep red in colur and the cell number inc-reased to about 109/ml.When preserved at room temperature for 6 months, themicrobial additive remained still effective:and when incubated at 40℃ and in darkcondition for 15 days most cells survive in culture.A simple method for quality assay of the microbial additive is presented.