引用本文: 杨先乐, 左文功. 草鱼出血病细胞培养灭活疫苗的研究:疫苗的稳定性及佐剂和加强免疫对草鱼免疫应答的影响[J]. 水生生物学报, 1993, 17(1): 46-52.
Citation: Yang Xianle, Zuo Wengong. INACTIVATED VACCINE OBTAINTED THROUGH CELL CULTURE FOR HEMORRHAGE OF GRASS CARP(CTENOPHARYNGODON IDELLA):THE STABILITY OF VACCINE AND INFLUENCE OF ADJUVANTS AND BOOSTER IMMUNIATION ON THE IMMUNE RESPONSE[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1993, 17(1): 46-52.

• 摘要: CFRV 疫苗具有较好的稳定性。4℃保存8个月,其免疫保护力仍为83.6%,草鱼免疫后的血清中和抗体效价为119.2±8.8(2),与保存开始时相比,没有显著的差别。28℃保存8d,其免疫原性也基本上保持在原来的水平。CFRV 疫苗在此两温度下的免疫有效期分别为8个月和8d。不完全弗氏佐剂对 CFRV 疫苗有明显的增效作用;用 CFRV 疫苗对草鱼进行加强免疫,可明显地增强草鱼对该疫苗的免疫应答,由此证明草鱼具有免疫回忆反应。

Abstract: The stability of the vaccine is relatively high.After 8 months'storage at 4℃,the antiserum neutralization titre(ANT)were 119.24±8.8(2),and was not significantly different from that at start of storage period;the relative protection of grass carp immunized with the vaccine was 83.6%.After a storage period of 8 days at 28℃,the ANT and relative protection remained the same as those at start of the storage period.The incomplete Freund's adjuvant enhanced the immune effect of the vaccine.Both relative and ANT in the booster immunized grass carp were significantly different from those in the single immunized group.