引用本文: 刘永定, 沈银武, 宋立荣, 朱运芝, 庄惠如, 钦绳武. 黄河中游土壤藻类的种类组成与土壤肥力的关系[J]. 水生生物学报, 1999, 23(5): 434-442.
Citation: Liu Yongding, Shen Yinwu, Song Lirong, Zhu Yunzhi, Zhuang Huiru, Qin Shengwu. SPECIES COMPOSITION OF ALGAE AND THE RELATIONSHIP WITH FERTILITY OF SOILS IN THE MIDDLE REACH OF YELLOW RIVER, CHINA[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1999, 23(5): 434-442.

黄河中游土壤藻类的种类组成与土壤肥力的关系

• 摘要: 在中国科学院封丘农业实验站研究了粘土、沙壤土、轻壤土等土壤中的藻类组成、分布和营养需求。结果表明共有56个种,其中分离纯化了33个种。藻类物种多样性随土壤中有机肥料或无机N.P.K肥的增多而增加。相同的种类在不同时间有不同的营养需求,可以据此阐明土壤藻类群落组成变化与土壤肥力的关系。

Abstract: The composition, distribution, nutritional requirement of soil algae were studied in Feng-qiu Agricultural Experiment Station of CAS.56 species of soil algae were identified, of which 33 species were isolated and purified.Species diversity was consistent with the soil nutritional richness.The same species had different nutritional requirement at different time.These results may shed light on the mechanism of the variance of community composition in soil.