引用本文: 刘剑彤, 丘昌强, 黄毅, 陈珠金, 肖邦定, 肖资兰. 垄沟和漫灌单元处理污水效果的研究[J]. 水生生物学报, 1999, 23(1): 11-17.
Citation: Liu Jiantong, Qiu Changqiang, Huang Yi, Chen Zhujin, Xiao Bangding, Xiao Zilan. THE STUDY FOR SEWAGE TREATMENT EFFICIENCY OF CHANNEL-DYKE AND BROAD IRRIGATION SYSTEMS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1999, 23(1): 11-17.

垄沟和漫灌单元处理污水效果的研究

• 摘要: 开展了以11种植物为植被的漫灌和垄沟系统处理效果的比较研究,以皇草(Pennisetum purpurem schumach×Pennisetum alopecuroide(L.)Spreng American)为植被的垄沟系统具有较高的净化效能,其总磷、磷酸盐、总氮、氨氮、CODcr和BOD5的去除率分别为83.2、83.6、76.3、74.9、73.5和85.8%.以水稻Ⅰ-远诱1号(88-132)(Oryza sativa L.)或水稻Ⅱ-Suakoko8(Oryza glaberrima)为植被的漫灌系统及以扁穗牛鞭草(Hemarthria compressa(L.F)R.Br)为植被的垄沟系统也具有一定的净化效能;秋冬季加设塑料大棚,可提高垄沟系统的净化效能。漫灌和垄沟系统的处理效果与其植被植物的生物质产量和种植管理方式相关。

Abstract: The treatment efficiency of the channel-dyke and broad irrigation systemswith eleven kinds of plants was studied. The channel-dyke system with napiergrass(Pennisetam purpurem Schumach. ×Pennisetum alopecuroides (L.) Spreng American)had high treatment efficiency, the removal rates of TP, Phosphate, TN, NH3-N,CODcr and BOD5 were 83.2, 83.6, 76.3, 74.9, 73.5 and 85.8%, respechvely. TheOLF systems with rice I-yuanyou No. 1(88-132) (Oryza sativa L.) and riceⅡ-suakoko8 (Oryza glaberrima) and the channel-dyke unit with flattened hemarthria(Hemarthria compressa (L. F) R.Br) also had high treatment efficiency. In autumnand winter, the treatment efficiency could be improved by using the plastic shed. Thetreatment efficiency of the channel-dyke and the broad irrigation systems couldcorrelate with the yield of biomass and the planting mode of the plant.