引用本文: 柴建原, 陈启鎏. 中华血簇虫的生活史研究(复顶门:孢子纲) Ⅱ.中华血簇虫在中华鳖中的发育[J]. 水生生物学报, 1990, 14(4): 321-327.
Citation: Chai Jianyuan, Chen Qiliu. STUDIES ON THE LIFE CYCLE OF HAEMOGREGARINA SINENSIS CHAI ET CHEN (APICOMPLEXA:SPOROZOASIDA)II. OBSERVATIONS ON DEVELOPMENT OF HAEMOGREGARINA SINENSIS IN A CHINESE TURTLE, TRIONYX SINENSIS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1990, 14(4): 321-327.

• 摘要: 中华血簇虫1在其无脊椎动物寄主中的发育已另有文描述2。这里报道的是中华血簇虫在中华鳖中的发育。这一时期包括三个阶段:组织细胞内裂体增殖、深部血红细胞内的裂体增殖和外周血红细胞内的裂体增殖。组织细胞内裂殖体产生14—32个裂殖子。深部血红细胞内的裂殖体分为两类:一类是X裂殖体,它产生14—18个小裂殖子;另一类是Y裂殖体,它产生4—6个大裂殖子。外周血红细胞内的初期裂殖体可产生多至14个裂殖子,而随后的裂体增殖却产生越来越少的裂殖子,且裂殖体和裂殖子的大小也渐趋变小。外周血晚期的裂殖体只形成2个裂殖子。配子母细胞来源于Y裂殖子。营养体是由上一代裂殖子向下一代裂殖体发育的中间时期。

Abstract: Haemogregarina sinensis in its life cycle requires two hosts: the vertebrate host Trionyx sinensis and the invertebrate host Mooreotorix cotylifer. This paper describes the developmental stages of this parasite in a Chinese turtle, Trionyx sinensis, which consists of schizogony in the Kupffer's cells in the liver, schizogony in the deep blood cells and schizogony in the peripheral red cells. Schizonts with 14—32 merozoites were found in the Kupffer's cells. Xschizonts containing 14—18 merozoites and Y-schizonts containing 4—6 merozoites were recorded from liver imprints. The male-and female-gametocytes in peripheral red cells probably come from Y-merozoites. In peripheral erythrocytes, the initial schizonts produced 14 merozoites; whereas in the last stage of schizogony they produced only 2 merozoites. Movement of trophozoites was observed in peripheral blood.