引用本文: 朱蕙, 夏宜琤, 曾继绵. 利用水生植物清除水体中放射性物质的研究 Ⅱ.斜生栅藻对放射性物质的吸收和去除[J]. 水生生物学报, 1979, 3(4): 439-444.
Citation: Chu Hui, Hsia Yicheng, Zeng Jimian. STUDIES ON THE UTILIZATION OF AQUATIC PLANTS FOR REMOVING RADIO-ACTIVE MATERIALS FROM WATER BODY (Ⅱ) THE ABILITY FOR ABSORBING AND ACCUMULATING RADIO-ACTIVE MATERIALS OF SCENEDESMUS OBLIQUUS[J]. ACTA HYDROBIOLOGICA SINICA, 1979, 3(4): 439-444.

• 摘要: 以斜生栅藻Scenedesmus obliquus (Turp.)Kutz.为材料,进行了藻类对三种放射性物质(K2HPO4-P32,NaI-I131,SrCl-Sr89)的吸收与去除试验。试验结果表明,斜生栅藻对这些放射性物质的吸收能力强,速度快,具有较好的去除效果。用超声波、红外线和γ射线对藻类进行预处理,可以在不同的程度上提高吸收能力和去除效果。

Abstract: Scenedesmus obliquus (Turp.) Kutz. has fairly high ability to absorb radioactive materials. The total amount of absorption is proportional to the duration of the experimental period.The absorbing ability of Scenedesmus obliquus has certain relation with the illuminating time the algae received. The longer illumination they receive, the higher absorbing ability they exhibit.Pretreating separately with y-ray, infrared rays or supersonic waves promotes the ability for absorbing radioactive materials of Scenedesmus obliquus.In view of its ability of absorbing and accumulating radioactive materials, it is possible to use this alga for cleaning the water body polluted by such wastes.